Ga naar hoofdinhoud

Artikel

De Taskforce Publieksdata in het kort

7 min. lezen

Gegevens over publiek, in de ruimste zin van het woord: dat is wat we onder publieksdata verstaan. Sommige informatie haal je uit de computer – bijvoorbeeld uit het ticketingsysteem – maar het gaat bijvoorbeeld ook om wat je zelf observeert of wat je hoort als je bezoekers spreekt. Publieksdata omvat dus méér dan persoonsgegevens, het gaat ook om voorkeuren, leefstijl en gedrag van je (potentiële) bezoekers. Waardevolle informatie waar je als instelling, maker en sector als geheel veel aan hebt om je publiek nog beter te leren kennen en meer mensen te bereiken. De Taskforce Publieksdata zet zich in om publieksinzicht, kennis en kunde over publieksdata in de sector te vergroten en samenwerking hierop te bevorderen. 

“Publieksinzicht, kennis en kunde over publieksdata in de sector vergroten en samenwerking hierop bevorderen”

Werken met publieksdata wordt in veel gevallen gelinkt aan de marketingafdeling. En hoewel het inderdaad van groot belang is dat die afdeling datagedreven werkt of dat in de toekomst wil gaan doen, raakt publieksdata ook andere werkzaamheden. De inzichten die publieksdata opleveren hebben betrekking op veel meer aspecten. Denk aan programmering of catering. Publieksdata leveren kansrijke inzichten op. Want wanneer je jouw publiek beter leert kennen, dan kun je op basis daarvan een strategie bepalen rond programmering, beleid en communicatie & marketing. Dat zal eraan bijdragen dat je beter inspeelt op wensen en behoeftes en zo bestaand publiek behoudt én nieuwe doelgroepen bereikt. Daarmee vergroot je ook het verdienvermogen. 

Foto: x

Voor iedereen

De projecten en initiatieven van de Taskforce Publieksdata zijn bedoeld voor iedereen die zich in de culturele sector bezighoudt (of bezig wil houden) met publieksdata en voor stedelijke en regionale organisaties die zich richten op cultuurparticipatie. De instellingen die deelnemen aan de taskforce zijn in de praktijk allemaal al lange tijd actief bezig met publieksdata en willen hun ervaring en hun motivatie om hier gebruik van te maken graag delen met anderen. Van een groot theater tot een klein festival en van een filmtheater tot een individuele maker.

Zeven instellingen

De Taskforce Publieksdata wordt gevormd door zeven instellingen uit het culturele veld

  • DEN Kennisinstituut cultuur & digitale transformatie (voorzitter)
  • CJP
  • Rotterdam Festivals
  • Digitaal Informatieplatform Podiumkunsten (DIP)
  • Platform ACCT
  • Cineville
  • Kunsten ‘92

De taskforce wordt tot en met eind 2024 mede mogelijk gemaakt door het ministerie van OCW. 

In de praktijk

De taskforce werkt aan verschillende projecten en initiatieven. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:

  • verdere uitrol van het Culturele Doelgroepenmodel
  • standaardisatie van termen (wat versta je bijvoorbeeld onder een bezoeker)
  • onderzoek, bijvoorbeeld naar mogelijkheden om data op een zo veilig mogelijke manier te delen
  • kennisdeling: stappenplannen, best practices, een handleiding over AVG-proof werken, workshops en (online) seminars
  • het agenderen van publieksdata op Europees niveau. Dat is belangrijk omdat we zo ook over de EU-grenzen heen van elkaar kunnen leren en kennis kunnen delen.

Walter Groenen
Directeur CJP

“Er is veel onzekerheid over wat de politieke plannen van het nieuwe kabinet voor de culturele sector betekenen. Dat is voor mij een extra motivatie om met publieksdata aan de slag te gaan. Als we dat als sector gezamenlijk aanpakken en het belangrijk vinden, maken we onszelf sterker, en dus minder afhankelijk van derden. Een mooi voorbeeld is hoe het gezamenlijke Cultuurkaartplatform het mogelijk maakt om vraag en aanbod beter op elkaar te kunnen aansluiten, omdat we die data binnen het platform bij elkaar laten komen. Dat komt extra goed van pas als er grote incidenten zijn, waar docenten en jongeren juist kunst en cultuur gebruiken om ingewikkelde conflicten bespreekbaar te maken. Met de Cultuurkaart kunnen we dat snel faciliteren omdat we weten wie daar behoefte heeft, en wie die ervaring kan aanbieden.”

Mariska van Elsen
Hoofd Cultuurparticipatie – Onderzoek & Expertise Rotterdam Festivals

“Werken aan ‘kunst & cultuur voor iedereen’, daar krijg ik energie van. Data kan ons daarbij helpen. Hoe meer je van je (potentiële) publiek weet, hoe beter je jouw publiek kunt vinden, verleiden en binden. Publieksdata biedt inzichten waarmee je onder meer je beleid op het gebied van programmering en communicatie kunt bepalen. Een gezamenlijke aanpak op dit vlak geeft onder meer de mogelijkheid tot overkoepelende inzichten te komen, kennis te delen en samenwerking binnen de culturele sector te stimuleren. Niet alleen voor makers, gezelschappen en instellingen, maar ook voor de overheid en uiteindelijk ten behoeve van het publiek zelf.”

“Hoe meer je van je (potentiële) publiek weet, hoe beter je jouw publiek kunt vinden, verleiden en binden.”

(foto door: Gaby Jongenelen)

Sjoerd Feitsma
Directeur Platform ACCT

“Beter gebruik en inzet van data kun je als sector eigenlijk alleen maar gezamenlijk doen. Zo maak je massa, ontsluit je meer gegevens over publiek en bezoekers. Hier kunnen instellingen en makers informatie uithalen over voorkeuren en behoeftes, zodat ze gerichter aan publieksbereik kunnen doen. De praktijk leert dat daardoor onder andere de ticketverkoop omhooggaat, dus het loont echt om je hierin te verdiepen en ermee aan de slag te gaan.”

(foto door: Anneke Hymmen)

Joep Grooteman
Directeur DIP

“Het hebben van goede publieks- en verkoopdata is belangrijk voor het verbeteren van de bedrijfsvoering op organisatieniveau, maar is ook voor ons als sector als geheel van groot belang. Deze data is binnen onze sector enorm versnipperd, waardoor we er heel lang over doen om tot collectieve inzichten te komen. Vaak werken we met data die minstens 1 tot 1,5 jaar oud zijn. Dat maakt ons kwetsbaar omdat we niet direct kunnen reageren en vaak niet of niet snel genoeg weten hoe de vork daadwerkelijk in de steel zit. Als we de cijfers op orde hebben, kunnen we écht het gesprek aan met de verschillende stakeholders zoals beleidsmakers. Dan praten we niet langer vanuit een onderbuikgevoel, maar vanuit feitelijke inzichten. 

“Dan praten we niet langer vanuit een onderbuikgevoel, maar vanuit feitelijke inzichten. ”

Met DIP maken we stappen om alle (geaggregeerde) data op een centrale plek te verzamelen om die vervolgens via De Publieksmonitor ook beschikbaar te maken voor niet alleen theaters, maar óók de producenten en voor collectieve analyse. Dat is een langer proces, maar we zijn op de goede weg. Alleen samen kunnen we dit bereiken.”

(foto door: Karin Jonkers)